weather forecast

Sådan bliver vejret i foråret 2022

Nok er det stadig kun februar, og der er en rum tid til at foråret melder sin ankomst og landets sejlere for alvor kan tage hul på sæsonen i landets farvande.

Men derfor kan man jo godt glæde sig over, hvad der er at se frem til, mens man evt. gør sin båd sejlklar på alle fronter. For hvordan ser det egentlig ud med vejret i foråret 2022 måned for måned?

Dansk Sørednings Selskab har spurgt på Danmarks Meteorologiske Institut om vejret i foråret, ikke mindst for sejlere. DMIs langtidsmeteorolog Martin Lindberg har netop færdiggjort en aktuel prognose på foråret. Da det er en langtidsprognose, er der tale om tendenser - og ved alle vejrudsigter længere end to-tre uger ud i fremtiden skal man ikke forvente, den rammer 1:1 men se den som et udtryk for, hvilket vejrbillede, der kan forventes ud fra dagens data. Men som situationen ser ud i den seneste, aktuelle prognose, melder Martin Lindberg følgende:

”Der er normalt ret stor forskel mellem lufttrykket i Arktis og lufttrykket på sydligere breddegrader, dog her i starten af februar er forskellen endnu større end normalt for årstiden. Lufttrykket er generelt lavere end normalt fra Island til Norden mens lufttrykket er højere end normalt fra Atlanten, Azorerne og til Vesteuropa. Det medfør en overordnet stærk, vestlig luftstrømning og det giver os flere perioder af relativ kraftig blæst.

Den vestlige til sydvestlige strømning af mild og i perioder ret fugtig luft ser ud dominere i både februar og marts. Det betyder, at vejret fortsætter at være noget mildere end normalt, men i kortere perioder vil køligere og tørrere luft strømme ned over Danmark fra nordvest, og der vil naturligvis forekomme let frost på stille og klare nætter.

Februar
egynder ustadigt med perioder af blæst og en del fronter passerer med regn, men fra omkring midten af februar kan man i flere prognosekørsler se en trend mod noget mere stabilt vejr. Højtryk ser ud at dominere over Vest- og Centraleuropa og sandsynligvis vil der i omgange bygges højtryksrygge over Skandinavien. Samtidig ventes lavtrykkene mest at tage nordlige baner, op til Ishavet eller Nordskandinavien. Det betyder at vi kan få perioder med mere stabilt, mest tørt og roligere vejr, samt lidt bedre solchancer. Indimellem kan fronter med noget regn og blæst passere landet vestfra.  

Samlet set ser temperaturen ud til at ende noget over den normale for årstiden. Nedbørsmængderne ser ud at holde sig omkring eller noget under de normale, mens der i gennemsnit vil være mere vind end normalt.

Marts 
Den relativt milde vestlige- eller sydvestlige luftstrømning ser ud at fortsætte i marts. Højtryk kan dominere fra Azorerne til Central- og Østeuropa mens de atlantiske lavtryk oftest vil tage nordlige baner, mest langt nord om Danmark. I perioder ventes højtryksrygge over Skandinavien give tørt vejr med nogen eller en del sol, men indimellem kan fronter med regn og blæst passere Danmark vestfra. 

Samlet set ser temperaturen ud til at ende noget over den normale for årstiden. Nedbørsmængderne er mere usikre, men vil sandsynligvis holde sig omkring eller noget under er de normale. Vinden ser i gennemsnit ud at blive lidt kraftigere end normalt for årstiden, men der vil nok være flere relativt rolige perioder.

April
Prognosen for april er mere usikker, men der er i flere prognosekørsler en tendens til højtryk vest og nordvest for De Britiske Øer. Hvis det holder får vi lidt længere perioder med en tør og relativt kold luftstrømning fra nordvest eller nord. Vind fra nord eller nordvest betyder, at luften vil strømme op og ned over de norske fjelde, hvilket giver Danmark mest tørt vejr og gode chancer for sol.

Lavtryk kan måske indimellem tage en bane fra Ishavet mod sydøst, ned over især Nordskandinavien til Østeuropa. Det ville medføre, at vi får kortere perioder med skyer og lidt regn eller muligvis vinterlige byger, men ellers får vi mest tørt vejr med nogen eller i perioder en del sol.

En overgang kan højtrykket over Nordatlanten svækkes og vi får en mildere vestlig eller sydvestlig luftstrømning, og da kan enkelte lavtryk passere tæt på Danmark med noget regn. 

Som helhed ser temperaturen ud til at ende omkring eller måske noget under det normale, sandsynligvis med en kold periode. Nedbørsmængderne ser ud at holde sig under eller omkring de normale for årstiden. Vinden ser i gennemsnit ud at blive lidt eller noget svagere end hvad som er normalt for april måned”.

Se evt. også https://www.dmi.dk/danmark/seasonprognose-dk/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke klip af vores nyhedsbrev ! Vi udsender et nyhedsbrev 6-8 gange om året, med nyheder, tips & tricks, gode tilbud fra vores samarbejdspartner samt anden god information. Tilmeld dig i dag og vær med !